Over Ciro

Ciro is een gespecialiseerd kennis- én behandelcentrum voor patiënten met een complex chronische longaandoening, chronisch hartfalen of een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis.

De behandelingen bij Ciro zijn op maat, passend bij de behoefte van de patiënt. Hiervoor werken zorgverleners van verschillende disciplines intensief samen: van longarts tot psycholoog, van verpleegkundige tot ergotherapeut, van diëtist tot specialist ouderengeneeskunde of fysiotherapeut. De patiënt maakt deel uit van dit team van specialisten zodat het beste resultaat kan worden behaald. Zo wordt iemand weer specialist van zijn eigen leven.

Dat is het ultieme doel van Ciro.

Kenniscentrum

Ciro streeft naar de beste persoonsgerichte diagnostiek, behandeling en zorg om kwaliteit van leven en gezondheid te optimaliseren. Een wetenschappelijke benadering is hiervoor essentieel. Ciro beschikt over een eigen onderzoeksafdeling.

Onderzoeksafdeling

In Ciro zijn verschillende wetenschappelijk onderzoekers en promovendi voortdurend bezig met uiteenlopende onderzoeken. Hierbij wordt intensief samengewerkt met het MUMC+ en Maastricht University. Dit maakt enerzijds dat er voldoende toegang is tot potentiële onderzoeksdeelnemers en anderzijds dat nieuwe, bewezen bevindingen eenvoudig toegepast kunnen worden in de praktijk. Ciro zet zich in voor kennisdeling, zodat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk baat kunnen hebben bij nieuwe inzichten.

Internationale bekendheid

Het onderzoek van Ciro geniet mondiale bekendheid. Zo toonden Chinese onderzoekers aan dat Ciro drie keer vertegenwoordigd is in de top 10 van meest productieve auteurs over onderzoek naar longrevalidatie. Met stip op één staat prof. dr. Martijn Spruit, lid van de Raad van Bestuur van Ciro. Het is dan ook niet gek dat Ciro vaak buitenlandse onderzoekers ontvangt voor korte of langere duur.

Promovenda Anouk vertelt

/images/1103/original/

Anouk Muijsenberg is promovenda bij Ciro. Na haar master Health Education and Promotion is ze bij Ciro gestart met een onderzoek naar educatie binnen het longrevalidatieprogramma. Ze vertelt:

“Het verder verbeteren van de educatie draagt voor de patiënt bij aan een positieve kwaliteit van leven en betere gezondheid. Ik werk hier nu ruim een jaar en het bevalt me erg goed. Ik vind het fijn mijn onderzoek uit te voeren binnen een zorgorganisatie waar de patiënten in je directe werkomgeving zijn. We delen met alle onderzoekers een groot kantoor. De maandag is onze vaste kantoordag. Die gebruiken we om te sparren en ons te goed te doen aan het lekkers dat standaard op een kastje staat uitgestald. Ook collega’s van andere disciplines lopen hier graag voor binnen.

Als onderzoeker bepaal je zelf je agenda waarbij je ook de mogelijkheid hebt om deels thuis te werken. Dat vind ik prettig, zeker als ik moet schrijven of me goed wil concentreren. Ik heb drie toegewijde begeleiders, waar ik altijd met mijn vragen terecht kan. Tijdens het wekelijkse overleg, maar ook daarbuiten. Ciro ligt prachtig in het bos. In de lunchpauze maak ik daar graag een wandeling met m’n collega’s.”

Promovendus Maarten vertelt

/images/1104/original/

Maarten Van Herck is bijna aan het einde van zijn promotietraject bij Ciro. Hij is van origine fysiotherapeut. Via zijn master-begeleider aan universiteit Hasselt kwam hij bij Ciro terecht, waar hij met onderzoek tracht de behandelbare kenmerken van vermoeidheid bij COPD te achterhalen. Maarten is enthousiast:

“Mijn begeleider noemde Ciro het mekka van de COPD-wereld. Daarmee heeft hij niets te veel gezegd zo weet ik nu. Er zijn gigantisch veel data beschikbaar. Alleen al door de werkwijze van Ciro, met een gestructureerd driedaags beginassessment voor iedere patiënt met complex chronisch longfalen of hartfalen, worden veel zaken gemeten en vastgelegd. Daarnaast kom je heel gemakkelijk in contact met patiënten, die er bovendien aan gewend zijn dat we onderzoek doen.

Voordat ik hier werkte, kende ik Ciro niet zo goed. Als je een PhD-plek zoekt, ligt je focus toch vooral op universiteiten en academische ziekenhuizen. Maar daar krijg je niet de mogelijkheden die je hier krijgt. Mijn begeleiders vanuit Ciro zijn grote namen binnen de onderzoekswereld, met veel relaties in binnen- en buitenland. Hun bekendheid creëert kansen en ze gunnen die jou ook. Of het nu gaat om een nieuw onderzoek of om een presentatie op een groot internationaal congres. Uiteraard moet je de kansen zelf grijpen en er voor werken. En dat doe je samen met je collega’s met wie je altijd kunt sparren. Je helpt elkaar en deelt onvergetelijke momenten samen. Met een aantal ben ik intussen goed bevriend geraakt.”

Behandelcentrum

Ciro is een van de 5 kenniscentra CCL (Complex Chronisch Longfalen). Een groot deel van de patiënten van Ciro, heeft dan ook een complexe chronische longaandoening. Net als bij de patiënten met chronisch hartfalen, is er vaak sprake van comorbiditeiten. Juist daarom is transdisciplinair maatwerk zo belangrijk.

Ciro biedt zowel poliklinische als klinische behandeltrajecten. Voor de poliklinische behandeling wordt intensief samengewerkt met regionale ziekenhuizen om de zorg dicht bij de patiënt te houden. De klinische behandeling vindt plaats in het onlangs vernieuwde gebouw in Horn, dat prachtig gelegen is in de bossen. Patiënten die een klinisch behandelprogramma volgen verblijven gemiddeld 8 weken bij Ciro onder supervisie van de longarts.

Patiënten met slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen kunnen terecht in het Academisch Slaapcentrum van Ciro. Slaaponderzoek vindt zoveel mogelijk in de thuisomgeving plaats, waarna de analyse en behandeling in Ciro gebeurt. Patiënten met complexe problematieken komen voor het onderzoek naar Ciro.

Iets voor jou?

  • Zoek je een baan als onderzoeker/promovendus binnen een kennis- en behandelcentrum (CAO ziekenhuizen)?
  • Wil je bijdragen aan kennisontwikkeling om de patiënt regie terug te geven en zo de gezondheid en kwaliteit van leven te bevorderen?
  • Wil je werken in een professionele multidisciplinaire zorginstelling die derdelijns specialistische zorg biedt aan complexe patiënten?
  • Vind je het leuk om direct in contact te staan met die patiënten?
  • Wil je deel uitmaken van een leuk onderzoeksteam, met veel internationale contacten, waarbij iedereen zich inzet voor z’n eigen onderzoek maar ook graag de ander verder helpt?
  • Ga je graag met ons mee wandelen tijdens de lunch?

Kernwaarden

De kernwaarden van Ciro zijn:

  • Kennis en inzicht: zet kennis en inzicht in om de complexe aandoening en zorgvraag steeds beter te begrijpen. Analyseer problemen en plaats ze in een bredere context, rekening houdend met de persoonlijke leefomgeving van de patiënt.
  • Oog voor detail: kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben op de kwaliteit van zorg en de beleving hiervan door patiënten en relaties die we aangaan. Oog voor detail maakt het verschil tussen verbeteren en excelleren.
  • Durf anders: durf initiatief te nemen, authentiek te zijn, je passie te volgen en je talenten te benutten. Gebruik elkaars feedback en blijf kritisch naar standaardprocedures om te kunnen verbeteren.

Geschiedenis

Het huidige Ciro is ontstaan uit Sanatorium Hornerheide dat ruim een eeuw geleden – in mei 1921 – op deze plek verrees.

Cultuur

Bij Ciro werken ongeveer 190 mensen. De structuur is plat en iedereen is zeer toegankelijk. Alle collega’s zetten zich gedreven in voor de patiënten. Om hun regie terug te geven. Om ze echt specialist van hun eigen leven te laten zijn. In Ciro krijg je alle ruimte om je te ontwikkelen en je loopbaan vorm te geven, passend bij je eigen wensen en ambities. De sfeer is informeel en de collegialiteit is groot.